Leerzaam: maak een fijn thuis voor bijen

Leerzaam: maak een fijn thuis voor bijen

Morgen is het Wereld Bijendag. Bijen spelen een belangrijke rol in onze natuur. Omdat bijen, en daarmee de bloemen die zij bestuiven, een steeds kleiner leefgebied hebben, staan we op Wereld Bijendag stil bij de bij. Samen met je kids kan je hier een leuke en interessante dag van maken, waarmee je niet alleen de bijen een handje helpt maar ook je kind leert over de natuur. Het leukste: dit kan gewoon bij jou in de buurt, bijvoorbeeld in de straat of in je achtertuin. 

Voordat je aan de slag gaat om je tuin of staat uitnodigend te maken voor bijen, is het goed om je kind uit te leggen waarom bijen eigenlijk zo belangrijk zijn. Natuurlijk maken bijen honing, maar ze doen nog veel meer dan dat. Die honing maken ze namelijk door nectar uit verschillende bloemen te halen. Tijdens het halen van die nectar nemen bijen stuifmeel mee van de ene bloem naar de andere. Stuifmeel zorgt ervoor dat een bloem zich kan voortplanten. Doen bijen dit niet, dan kunnen bloemen en planten zich dus ook niet voortplanten en sterven er planten uit. Het is dus voor de natuur heel belangrijk dat er genoeg bijen zijn. Maar omdat we steeds minder natuur hebben op de aarde, heeft de bij ook een steeds kleiner leefgebied. Jij en je kind kunnen de bij een handje helpen door jullie omgeving bijenvriendelijk te maken. 
 

Niet bang voor bijen 

Veel mensen schrikken van een bij of wesp, omdat ze bang zijn om gestoken te worden. Dit wil je natuurlijk niet overdragen op je kind, vooral niet als jullie samen goed voor bijen gaan zorgen. Leg daarom voor je begint uit dat je kind niet bang hoeft te zijn voor een bij. Een bij zal namelijk nooit zomaar aanvallen en steekt alleen als ze zich bedreigd voelt, bijvoorbeeld wanneer je een bij tussen je vingers houdt of er op gaat staan. Als je bijen alleen observeert, en niet belemmert, zal een niet steken en hoef je dus ook niet bang te zijn. 
 

De juiste bloemen planten

Om bijen aan te trekken, is het belangrijk om de juiste bloemen te planten. Hier kun je met je kinderen een leuk moment van maken. Ga samen in een tuincentrum op zoek naar de juiste zaadjes. Vervolgens kunnen jullie deze samen planten en water geven. Ga regelmatig samen kijken of de bloemen al groeien. Dit blijft leuk, van de eerste keer dat er iets boven de grond uit komt, tot de eerste blaadjes en knopjes, tot de eerste uitgekomen bloem. Lees hier welke bloemen je het best kunt planten voor bijen. 
 

Een comfortabel bijenhotel

Bijen hebben nestmogelijkheid nodig. Dit doen bijen van nature in de grond of in een rommelhoekje. Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet. Hier kan je een bijenhotel ophangen of neerzetten. Dit is een soort kastje dat je speciaal inricht voor bijen. Je kunt zo'n bijenhotel online kopen, maar nog leuker is het om deze samen met je kids te maken! Dat belooft namelijk een middag knutselen aan een knutselwerk dat jarenlang in de tuin kan blijven hangen. Ook leert je kind zo hoe een bij woont. Extra leerzaam dus! Benieuwd hoe je het kunt maken? Bekijk deze video. 
 

Blijf betrokken bij de bijen

Komen je bloemen uit en hangt je bijenhotel? Dan is het een kwestie van afwachten. Ga regelmatig samen bij het hotel en de bloemen kijken of je al bijen ziet rondvliegen. Zie je bijen het bijenhotel in en uit gaan? Dan weet je dat je succesvol een bijvriendelijke omgeving hebt gecreëerd! Daar kunnen jij en je kind trots op zijn.