Een Digi-Woordenboek voor ouders

Een Digi-Woordenboek voor ouders

Weet jij wat een ‘noob’ is of een ‘glitch’? Of wat je kind bedoelt als het zegt dat het in ‘creative mode’ speelt? Ken jij de afkortingen die in de groepsapp van de klas voorbij komen? Zo niet, dan heb je nog veel te leren. Kinderen hebben een eigen taal die ze gebruiken wanneer ze online spelen en met elkaar praten. Wij hebben een kort ‘woordenboek’ gemaakt met de meestgehoorde termen en afkortingen. Maar denk nu niet dat je als ouder er ineens weer helemaal bij hoort wanneer je zelf deze woorden gaat gebruiken. De meeste kinderen zullen je aankijken alsof je gek bent, maar het is wel handig om te weten waar ze het over hebben.
 

Noob (zeg: Noéb)
Een Noob is eigenlijk een beginneling, of iemand die er nog niets van kan. Het tegenovergestelde van een Noob is een Pro.

Skins
Skins zijn een soort verkleedkleren in spellen als Minecraft en Fortnite.  Hiermee kan een kind het uiterlijk van zijn personage in het spel veranderen. Skins kosten vaak digitaal geld dat gewonnen kan worden door ‘battles’ (gevechten) te winnen of opdrachten te voltooien.

HP (zeg: haa-pee)
Dit zijn ‘health points’ of eigenlijk levenspunten. Door bijvoorbeeld beschoten te worden, gaat je HP omlaag. Bij 0 HP ben je af.

One shot (zeg: wan sjot)
Als je HP zo laag is dat je met één schot af bent.

Loot (zeg: loét)
Loot is de naam voor spullen die een speler kan verzamelen in een spel zoals wapens of hulpmiddelen.

Glitch (zeg: glitsj)
Een hapering in het spel bijvoorbeeld doordat de internetverbinding slecht is.

Creative mode
Bij deze spelvorm kun je zelf een virtuele wereld creëren door bijvoorbeeld huizen te bouwen. In deze spelvorm wordt niet gevochten en gaat een speler niet dood.

Survival mode
Bij deze spelvorm is het doel om te overleven. Vaak betekent dit dat er gevochten moet worden tegen andere spelers of ‘slechteriken’ zoals Creepers of Zombies. In deze spelvorm wordt er vaak gevochten en kan een speler dood gaan.

(Live)Stream
Videobeelden (live) uitzenden via YouTube of Twitch. Livestreams (en het zelf organiseren daarvan) kunnen een gezellige bezigheid zijn. Door 'samen' een game te kunnen beleven of bijvoorbeeld tips uit te wisselen, zijn streams vaak erg sociale online trekpleisters. 

Meme (zeg: miem)
Een populaire vaak langlopende grap op het internet. Meestal in de vorm van een foto met tekst of een kort filmpje die wereldwijd doorgestuurd en gedeeld worden.
 

Afkortingen in WhatsApp

gwn = gewoon

idk = I don’t know (ik weet het niet)

gm/gn = Good morning of Good night

isg = is goed

ig = Instagram 

ASAP = as soon as possible (zo snel mogelijk)

BRB = be right back (ben zo terug)

FF = even

LOL = laughing out loud (ik moet hier erg om lachen)

OMG = Oh mijn God

THX = Thanks (Dank je)

W8 = wacht

BF = Boyfriend of Best friend

BT4Y = Be there for you (ik ben er voor je)

HF = High five (goed gedaan)

GLHF + Good luck, have fun (succes en veel plezier)