Gun kinderen een gezonde jeugd

Gun kinderen een gezonde jeugd

Gezond opgroeien lijkt in een land als Nederland vanzelfsprekend. We zijn een rijk land waar onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar is. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren. Toch zijn er ook in ons land veel kinderen die te weinig verse groenten en fruit aangeboden krijgen of nauwelijks buiten komen. 
 

Soms is het moeilijk

Het is te makkelijk om te zeggen dat, als je een kind maar genoeg verse groenten geeft, het gezond is. Er is meer nodig. Een kind moet zich thuis veilig voelen, het moet de vrijheid hebben om te spelen, om zichzelf en de wereld te leren kennen. Dat zijn factoren waarvan je denkt dat ouders ze kunnen beïnvloeden. Maar ook dat is niet zo voor de hand liggend als het lijkt. Er zijn ouders die vaak ruzie hebben, ouders met een verslavingsprobleem, ouders die veel last hebben van stress, ouders die het financieel moeilijk hebben. Al dat soort obstakels maken het soms moeilijk voor hen om hun kinderen een veilige, stabiele en gezonde leefomgeving te bieden.
 

Zoek naar wat er wél kan

Er zijn ook nog factoren die ouders niet kunnen beïnvloeden. Sommige kinderen worden geboren met een handicap of stoornis die hen beperkt in hun groei en ontwikkeling. In dat geval is het belangrijk om te zoeken naar de mogelijkheden binnen die situatie om een kind zoveel mogelijk gelukkig en gezond te laten opgroeien. Gelukkig zijn die mogelijkheden er in ons land vaak genoeg. Hulpmiddelen en hulpverleners kunnen ouders helpen om het allemaal wat makkelijker te maken.
 

Goede gewoonten

Investeren in een gezonde jeugd is belangrijk. Het is namelijk ook investeren in de toekomst. Wanneer kinderen gezond opgroeien is de kans groter dat ze die gezonde leefstijl ook meenemen in hun volwassen leven. En dat is weer belangrijk omdat ziekten als diabetes, COPD, hart- en vaatziekten en stressgerelateerde klachten vaak voortkomen uit ongezonde gewoonten. 
 

Het begint aan de basis

Natuurlijk hoef je als ouder nu niet meteen een 10-jarenplan te gaan maken. Gebruik gewoon je gezond verstand en zorg dat je bewust opvoedt. De belangrijkste basispunten zijn daarbij: 

  1. Het aanbieden gevarieerde voeding met veel groenten en fruit, 
  2. Het aanmoedigen van voldoende beweging en ontspanning (zowel binnen als buiten), 
  3. Het zorgen voor voldoende rust en slaap, 
  4. Aandacht geven aan de persoonlijke ontwikkeling (omgaan met emoties, vriendschappen, omgaan met anderen, de wereld ontdekken) 
  5. Het bieden van een positieve en veilige thuissituatie
     

Heb je op één of meerdere van deze punten advies of hulp nodig, neem dan gerust contact met ons op.

Bij jou in de buurt