Zo zorg je voor een gezond schoolontbijt

Zo zorg je voor een gezond schoolontbijt

Van 7 tot en met 11 november is het de week van het Nationaal Schoolontbijt. Aangesloten scholen besteden nu extra aandacht aan het belang van gezond ontbijten. Maar dat is natuurlijk niet alleen deze week belangrijk. Iedere dag gezond ontbijten is goed voor je gezondheid. Kinderen krijgen belangrijke voedingsstoffen binnen voor de groei en kunnen zich beter concentreren op school. 

Toch kan het lastig zijn om iedere dag met je kind te ontbijten. Je moet naar je werk, je kind heeft geen trek of kan maar niet uit bed komen, waardoor je haast hebt in de ochtend. In al deze situaties helpt het om een goed, gezond en lekker ontbijt op tafel te hebben. In dit artikel leggen we je uit hoe je ervoor zorgt dat je kind ontbijt en geven we inspiratie voor de lekkerste recepten. 
 

Samen ontbijten is goed ontbijten

Voor je kids hun tanden zetten in het ontbijt, moet je ze eerst aan tafel zien te krijgen. We geven je aan aantal tips voor een soepele ochtend: 

  • Zet de avond van te voren het ontbijt al klaar. Zo is jouw ochtend al minder druk. Soms kan het helpen om je kinderen hierbij te betrekken, laat ze bijvoorbeeld de avond ervoor vast de tafel dekken. Dan weten ze ’s ochtends nog wat ze klaar hebben gezet, wat het ontbijt meteen leuker maakt. 
  • Eet samen en aan tafel, zonder afleiding van televisie, telefoon of speelgoed. Zo leert je kind bewust eten en vaak gaat het eten dan ook sneller. Door samen te ontbijten, maak je er ook meteen een gezellig moment van. 
  • Is je kind een moeilijke ontbijter? Ga dan samen op zoek naar wat je kind wel lekker vindt. Iets kleins is beter dan niets. Wil je kind alleen een banaan? Doe die morgen eens op een rijstwafel. Zo ontdekken jullie samen wat je kind lekker vindt en kan je de grootte van het ontbijt langzaam opbouwen. 


Boterhammen met zoet beleg

We weten allemaal dat hagelslag of jam niet de gezondste opties zijn omdat er vaak veel suiker in zit. Heeft je kind toch trek in iets zoets? Probeer dan eens appel met kaneel, aardbeien of banaan als beleg. Zo krijgt je kind meteen wat fruit binnen. Extra lekker: rooster een boterham voor je deze belegt.
 

Boterhammen met hartig beleg

Is je kind niet zo’n zoetekauw? Dan kan je brood beleggen met notenpasta of hummus zonder toegevoegd zout en suiker. Ook 30+ kaas is een goede optie. Je kunt hartige boterhammen extra lekker maken met plakjes komkommer of tomaat of reepjes paprika. Een beetje groente is altijd een goed idee.
 

Yoghurt of havermout

Houdt je kind niet van brood? Dan kan je eens afwisselen met havermout of (plantaardige) yoghurt met muesli zonder toegevoegd zout en met zo min mogelijk toegevoegd suiker. Wil je iets nieuws proberen? Ga dan eens voor overnight oats of havermoutpannenkoekjes. 
 

Probeer iets geks

Notenpasta met banaan of een hartige pannenkoek zijn ontbijtjes waar je misschien niet meteen aan denkt. Toch kan het heel lekker zijn! Laat je door deze recepten van het Voedingscentrum inspireren. Wil je meer weten over ontbijt of lunch voor kinderen van 4 tot 13 jaar? Neem dan hier een kijkje.

Bij jou in de buurt