Eetstoornissen

Een eetstoornis is iets anders dan extreem weinig eten om af te willen vallen. Er is altijd een oorzaak voor de eetstoornis. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan pesten, misbruik of familie- en gezinsproblemen. Als je de oorzaak kent, is dat een heel grote stap op weg naar verbetering.

Eetstoornissen bij meisjes én jongens

Het is een misverstand dat alleen meisjes een eetstoornis ontwikkelen. Het komt ook steeds meer bij jongens voor. Bij hen valt het vaak minder op en is het daardoor moeilijker te ontdekken.

Als jongeren niet goed in hun vel zitten, kan extreem lijnen voor hen een manier zijn om controle over zichzelf te krijgen. Zo van: 'Ik ben niet waardeloos, want ik heb controle over mijn gewicht.'

Daarnaast moeten Jongeren eraan wennen dat hun lichaam verandert. Meisjes krijgen bijvoorbeeld onder invloed van vrouwelijke hormonen bredere heupen en bovenbenen. Als je kind zichzelf te dik vindt, bespreek dit dan met hem of haar en bereken samen het BMI om na te gaan of je kind echt te zwaar is.

Gezond gewicht door gezond eten

Over het algemeen is een dieet niet nodig. Als het hele gezin gezond eet en jongeren voldoende beweging krijgen, leidt dit meestal vanzelf tot het juiste gewicht.

Verkeerd lijnen

Sommige jongeren lijnen op een ziekelijke manier. Een verkeerd dieet leidt tot overmatige honger, vaak op verkeerde momenten. Daardoor verliezen ze de controle gemakkelijker en gaan ze te veel eten. Dat leidt tot schuldgevoel waardoor ze nog strenger gaan lijnen en daardoor nog meer controle verliezen. Zo ontstaat er een cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Zeker als je kind lijnt terwijl het niet dik of zelfs juist mager is, of als je merkt dat je kind expres eten uitbraakt, moet je direct hulp zoeken bij de jeugdarts of huisarts. Het kan wijzen op anorexia of boulimia. Dat zijn ziektebeelden die levensgevaarlijk kunnen zijn. Een derde eetstoornis is orthorexia. Jongeren die dat hebben, willen supergezond eten en leven.

Waar kun je op letten?

Als je kind een eetstoornis heeft is het vaak de hele dag bezig met wat het moet eten, hoe laat het moet eten en hoeveel het mag eten. Doordat je kind de hele dag bezig is met denken aan eten, kan het zijn dat hij minder contact heeft met vrienden en vriendinnen.

Niet alle jongeren met een eetstoornis zien eruit als graatmagere fotomodellen, en het kan dan ook lastig te herkennen zijn. Meestal geldt alleen voor anorexia dat ondergewicht een kenmerk is voor de eetstoornis. Boulimia is vaak lastig te herkennen doordat schaamte hierbij een grote rol speelt.

Anorexia begint vaak met streng lijnen, gecombineerd met een negatief lichaamsbeeld. De symptomen zijn niet altijd duidelijk herkenbaar. Sommige jongeren eten wel normaal, maar sporten ontzettend veel of slikken vermageringspillen. Veelvuldig met opzet overgeven, vaak meteen na het eten, komt ook voor.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat je weet wat je kind bezighoudt. Toon interesse en laat merken dat je kind bij jou terecht kan als het ergens mee zit.
  • Zorg voor een gezond eetpatroon en geef vooral ook zelf het goede voorbeeld.
  • Probeer zo veel mogelijk samen te ontbijten en de warme maaltijd te gebruiken. Houd de regelmaat er in.
  • Probeer het zelfvertrouwen van je kind te versterken.

Op tijd hulp zoeken

Het is ingewikkeld om goed om te gaan met eetproblemen. Vraag bij twijfel tijdig advies bij de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts. Zij kunnen je zonodig doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp. Daar kun je beter iets te vroeg mee zijn dan te laat. Als anorexia of boulimia eenmaal zo erg wordt dat het lichaam verzwakt, is de weg terug veel moeilijker.

Informatie en hulp

Heb je een vraag?