10 creatieve manieren om je kind vaker gezond te laten eten

10 creatieve manieren om je kind vaker gezond te laten eten

Bijna alle kinderen houden van snoep. Hoe meer, hoe beter. Maar al die suikers zijn natuurlijk niet gezond. Het is verstandig om regelmatig groente en fruit te eten. Dat zijn je kinderen misschien niet met je eens.  Als jij met je je bakje wortels aan komt zetten, kan dat voor het nodige protest zorgen. Het helpt wanneer je gezonde snacks op een leuke manier aanbiedt. Hier zijn 10 creatieve ideeën om van groente en fruit eten een feestje te maken:
 

 1. Vormen op het bord
  Snijd verschillende soorten fruit en groenten in leuke vormen en rangschik ze op een bord in de vorm van een gezicht of dier. Kinderen vinden het vaak leuk om te spelen met hun eten en kunnen hierdoor gestimuleerd worden om nieuwe smaken te proberen.
 2. Maak er een spel van
  Maak van het eten van groente en fruit een spel, bijvoorbeeld door een kleurrijke fruitsalade te maken en te raden welke vruchten erin zitten. Of laat kinderen raden welke groente er op hun bord ligt voordat ze het mogen proeven.
 3. Maak een smoothie
  Kinderen vinden het vaak leuk om betrokken te zijn bij het maken van hun eigen voedsel. Maak samen met je kinderen een smoothie met hun favoriete fruit en groenten. Laat hen helpen met het blenden en het toevoegen van ingrediënten.
 4. Zet groenten op tafel als snack
  Denk aan worteltjes, cherrytomaatjes of komkommer. Dit is een eenvoudige manier om kinderen aan te moedigen om meer groenten te eten. Het helpt ook om hongerige kinderen tevreden te houden tot de volgende maaltijd.
 5. Fruitkebab of groentespies
  Snijd verschillende soorten fruit, zoals aardbeien, ananas, druiven en kiwi's in stukjes en rijg ze op stokjes. Hetzelfde kan met stukjes wortel, komkommer, paprika en cherrytomaatjes. Serveer deze met een gezonde dipsaus, zoals hummus of tzatziki. Maak er een kleurrijk en feestelijk geheel van.
 6. Mini-fruitsalade
  Maak kleine porties van een fruitsalade met verschillende soorten fruit. Serveer de fruitsalade in kleine, kleurrijke bekertjes met een lepel erbij.
 7. Fruitpizza 
  Maak een "pizza" met een bodem van fruit, zoals watermeloen, en gebruik plakjes fruit als "beleg". Maak het af met een laagje yoghurt en eventueel wat granola.
 8. Appelringen
  Snijd appels in ringen en leg ze op een schaal. Bestrijk de ringen met kaneel of amandelboter en strooi er wat granola overheen. Nog lekkerder: doe ze een kwartiertje in de oven. Zo worden ze lekker warm en zacht.
 9. Gezonde kunstwerkjes maken
  Tekenen op je eten? Waarom niet? Online zijn stiften te koop met speciale eetbare inkt. Je kunt ze gebruiken om plakjes banaan en appel of schijfjes wortel of komkommer mee te versieren. Je kunt de stiften natuurlijk ook aan de kinderen zelf geven en hen de vrijheid geven om in eten in kleine kunstwerkjes te veranderen. Hou er dan wel rekening mee dat je een stuk langer aan tafel zal zitten.
 10. Maak er een gewoonte van
  Het is belangrijk om groenten en fruit op een consistente basis aan te bieden. Als kinderen regelmatig worden blootgesteld aan verschillende soorten groenten en fruit, is de kans groter dat ze deze uiteindelijk zullen waarderen. Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd groenten of fruit te serveren.

 

Bij jou in de buurt