Zwangerschapsproof eten tijdens de feestdagen

Zwangerschapsproof eten tijdens de feestdagen

Als je zwanger bent, let je natuurlijk extra op wat je eet. Maar hoe doe je dat rond de kerst? Kerstdiners staan nu niet bepaald bekend om hun gezonde en voedzame gerechten. Toch is gezond eten voor jou en je kindje gemakkelijker dan je misschien denkt. In dit artikel vertellen we je daar meer over.


Geen rauwe dierlijke producten

In principe zijn er maar een aantal voedingsmiddelen die écht worden afgeraden tijdens je zwangerschap. Dit zijn met name rauwe dierlijke producten zoals rauwmelkse kazen, rauwe vis, rauwe vleesproducten, producten met rauwe eieren en sommige rauwe kiemgroenten zoals taugé. Maar natuurlijk kun je ook nog onderscheid maken tussen wat je beter niet kan eten en wat je juist wél kan nemen om je kindje al meteen het beste mee te geven.  


Variatie en balans voor een gezonde zwangerschap 

Het belangrijkste is dat je kiest voor variatie en een goede balans tussen de verschillende voedingsstoffen die je nodig hebt. Denk daarbij aan vitamines, mineralen, vezels, proteïnen en (goede) vetten. Dat zijn dus bijvoorbeeld: fruit, (groene) groenten, volkoren granen, gestoomde of gebakken vis, noten, peulvruchten en zuivel. 


Keuze genoeg!

Het fijne van de feestdagen is dat we juist dan al snel geneigd zijn een beetje extra uit te pakken en het dus makkelijk is om allerlei verschillende gerechten te maken die bijdragen aan de gezondheid van jou en je baby. We geven je een paar voorbeelden van gerechten die alle voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt én ook nog eens heerlijk zijn voor het kerstdiner. 

 

Vooraf:                 

 • Gevulde paprikasoep met boontjes
 • Bruschetta met geitenkaas (let op: niet van rauwe geitenmelk), basilicum en aardbeien
 • Bieten gazpacho
   

Hoofdgerecht:     

 •  Groenteschotel met gestoomde kabeljauw en zoete aardappel
 •  Courgette met gestoomde zalm en avocadosaus
 •  Vegetarische kerstkrans van bladerdeeg gevuld met groenten
   

Dessert:

 • Banaanpannenkoekjes met appel en nootjes
 • Aardbeiensorbet met perzik en basilicum 
 • Brownie cheesecake


Natuurlijk kun je ook je eigen gezonde zwangerschapsproof kerstmenu samenstellen. Misschien kies je wel voor een vegan-menu of gebruik je vleesvervangers. Twijfel je of bepaalde ingrediënten nu wel of niet goed zijn tijdens je zwangerschap, neem dan contact op met je verloskundige of voedingsspecialist. 


Alcoholvrije bonustip 

Hoewel je alcohol echt moet vermijden tijdens je zwangerschap, zijn er online allerlei leuke recepten te vinden voor zogenaamde mocktails oftewel alcoholvrije cocktails. Gezond en net zo feestelijk. 

Fijne kerstdagen gewenst!