Moet ik mijn kind geld lenen?

Mijn dochter wil graag op vakantie met vriendinnen en vraagt ons geld te leen hiervoor. Maar zij heeft ook al een studieschuld met extra lening en eerder hebben wij al geholpen met de aankoop van een laptop. Moet ik haar weer geld lenen?

Je gunt je dochter een leuk en onbezorgd leven, maar je wilt ook dat ze financieel zelfstandig wordt. Ze moet dus leren om ervoor te zorgen dat haar inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

Bekijk samen met je dochter haar . Gebruik hierbij bijvoorbeeld de website en de boekjes van het Nibud. Laat haar de uitgaven op een rijtje zetten. Een huishoudboekje is ook een goed hulpmiddel om een helder beeld te krijgen van alle uitgaven. Bespreek hoe zij haar budget in balans kan houden. Sparen voor grote uitgaven hoort er ook bij.

Als ze steeds geld blijft vragen, is ze niet echt onafhankelijk. Lenen zonder afbetalen is eigenlijk schenken. Daar kun je voor kiezen als je dochter zelf niet voldoende inkomsten heeft, of als je niet wilt dat ze meer tijd aan werken besteedt dan aan studeren. Je kunt het onverwacht geven als verrassing, maar je kunt ook gewoon op een vast moment een vast bedrag overmaken. Je dochter financieel ondersteunen moet natuurlijk niet ten koste gaan van je eigen huishouden of eventuele broertjes en zusjes.

 

Heb je een vraag?