Strafwerk

broerzus

Straf; geloof je erin of denk je dat het een vaak misbruikt machtsmiddel is? Kunnen kinderen leren van straf? En een corrigerende tik, mag dat eigenlijk wel? 

Tot laat in de jaren ‘60 werd het door veel mensen nog normaal gevonden om kinderen een fysiek te straffen als ze stout of ongehoorzaam waren, terwijl dat tegenwoordig niet meer acceptabel is. In de jaren 70 veranderden de opvattingen en vonden ouders dat hun kinderen zich vrij moesten kunnen ontwikkelen zonder druk van volwassenen. Inmiddels zijn de meningen een beetje verdeeld en is de ene ouder strenger dan de ander. Steeds meer wetenschappers vragen zich af of, met de toenemende kennis over het menselijk brein, straf geven überhaupt wel werkt. 

Ouders moeten dus zelf hun weg zien te vinden in de manier waarop ze hun kinderen corrigeren. En dat blijkt niet altijd makkelijk want hoewel we onze kinderen liefdevol willen opvoeden, zijn kinderen nu eenmaal niet altijd lief. Deze maand gaan we op zoek naar de zin en de onzin, maar vooral ook de grenzen van straf. 

Heb je vragen over deze of andere opvoedkundige kwesties? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.