Bewaak de digitale veiligheid van kinderen

Bewaak de digitale veiligheid van kinderen

Het moment dat een kind in aanraking komt met digitale middelen is steeds eerder. Bijna niemand kijkt op van een kleuter die spelletjes doet op een tablet. Maar kinderen voorbereiden op hun digitale veiligheid is nog helemaal niet zo gewoon. Vaak omdat we het zelf ook niet zo goed weten. 
 

Niet bewust

Kinderen gamen, zitten op social media en zelfs school werd ineens gedeeltelijk digitaal. We zijn het al heel snel ‘gewoon’ gaan vinden dat onze kinderen online actief zijn. Uit onderzoek blijkt dat ouders veel vertrouwen hebben in hun kinderen als het gaat om de manier waarop hun kinderen omgaan met hun online leven. Alleen blijkt dat veel ouders niet altijd bewust hun kinderen leren hoe ze hun veiligheid in die digitale wereld kunnen beschermen. Maar ook niet hoe hun kinderen anderen online moeten behandelen.
 

Online etiquette

Dit zijn een aantal belangrijke regels die ieder kind zou moeten weten:

  • Geef nooit naam, adres, telefoonnummer of foto, bankrekeningnummer of pincode door aan iemand die je leert kennen via internet. Ook niet wanneer die persoon erom vraagt.
  • Wordt niet zomaar lid van allerlei gamewebsites of forums. Ook niet als je alleen door lid te worden, toegang krijgt tot alle leuke extra’s van die site.
  • Houd wachtwoorden geheim. Vergelijk het met huissleutels, die geef je ook niet zomaar weg. Met een gestolen wachtwoord kunnen (andere) kinderen een valse virtuele gedaante aannemen, waarmee ze bijvoorbeeld kunnen pesten.
  • Reageer niet op vervelende opmerkingen in e-mail of tijdens de chat. Maak geen mensen belachelijk via e-mail, chat of forums.
  • Zet geen foto’s, filmpjes of verhalen over andere mensen op internet, zonder dat ze dat goedvinden. Kijk ook uit met beelden van jezelf. 
  • Gedraag je zelf ook netjes. Scheld niet, pest niet en behandel mensen zoals je zelf ook behandeld wilt worden.
  • Wil je een virtuele vriend voor het eerst in het echt ontmoeten? Zorg dat er altijd een volwassene op de hoogte is van waar en wanneer je die persoon gaat ontmoeten.
  • Trap er niet in als onbekenden beweren dat je een prijs gewonnen hebt.


Heb je vragen over online veiligheid en hoe je je kinderen hierin kunt beschermen? Kijk hier eens of neem contact met ons op.