Begeleiding voor kinderen bij een scheiding

Begeleiding voor kinderen bij een scheiding

Wanneer ouders gaan scheiden heeft dit heel veel impact op het leven van de kinderen. Het is belangrijk dat zij goed gesteund en begeleid worden in deze verwarrende en vaak verdrietige periode. Maar soms kunnen ouders hun kinderen dat niet goed. Bijvoorbeeld omdat ze zelf nog veel te veel in hun emoties zitten. Maar ook omdat ieder kind een ander soort begeleiding nodig heeft. Gelukkig is er in Nederland veel hulp beschikbaar om ieder kind op passende wijze te helpen omgaan met een scheiding


Op een makkelijke manier gevoelens uiten

Kinderen van dezelfde leeftijd die in dezelfde soort situatie zitten, kunnen elkaar steunen en helpen. Daarom zijn er veel begeleidingsprogramma’s waar die kinderen één keer per week samenkomen. Hier praten ze, doen spelletjes en knutselen. Dat klinkt gezellig, maar het heeft ook een doel. Professionele begeleiders helpen hen op deze manier om met woorden, met spel of met creativiteit hun gedachtes en gevoelens te uiten. 

Ook leert een kind tijdens deze sessies dat het gezin misschien verandert, maar dat ze nog steeds een relatie hebben met hun ouders en hoe ze die vorm kunnen geven. Het geeft ze meer zelfvertrouwen en helpt ze de situatie te begrijpen. De programma’s bestaan uit 3 tot 15 bijeenkomsten.


Ondersteuning voor ouders

Ook voor de ouders is het  goed om te leren hoe ze met de situatie kunnen omgaan en hun kinderen kunnen steunen. Hoe ze het beste met hen kunnen praten over de scheiding. Welke emoties ze wel moeten delen met hun kind, en welke niet. Daarom zijn er ook voor hen speciale trainingen en praatgroepen. Voor hen is het fijn om in contact te komen met ouders die in dezelfde situatie zitten. Via het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) kun je meer informatie krijgen over de programma’s. Klik hier om naar de website te gaan.


In contact met de juiste hulpverleners

Natuurlijk kun je ook contact opnemen met ons. Wij kunnen je binnen de gemeente in contact brengen met de juiste hulpverleners en kijken welke programma’s beschikbaar en geschikt zijn voor jouw kind(eren). Ook wanneer je je kinderen nog niet hebt verteld dat jullie gaan scheiden, kun je contact opnemen voor advies.