‘Als wij geen maandverband uitgeven gaan sommige meisjes niet naar school’

menstruatie 2.0

Bij 1 op de 10 vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis geen geld voor menstruatieproducten. Om deze groep te helpen zijn er diverse menstruatieproducten uitgiftepunten, zoals bij Brede School De Wiken. Bij dit uitgiftepunt ‘Bloedserieus’ staan zo’n zeventig vrouwen op de lijst die hier hun maandelijkse producten kunnen halen.

Er liggen diverse soorten maandverband, tampons en inlegkruisjes in de weggeefkast van de brede school. Alle menstrueerders die dat nodig hebben kunnen hier gratis een pakje maandverband of een doosje tampons halen. Vrijwilligers Corine, Anja, Leny en Sylvia krijgen via het Armoedefonds donaties en mensen die maandelijkse producten kunnen missen, kunnen die geven.

Tenenkrommend

“Ik doe dit met heel veel plezier, maar ik vind het tenenkrommend dat dit nodig is zo’n ‘welvarend’ land”, vertelt Sylvia. “Als wij het niet uitgeven gaan meisjes niet naar school of hebben ze een tennissok in hun ondergoed. Dat maakt me boos en verdrietig”.
“Gelukkig zijn er veel mensen in de omgeving die producten willen doneren”, zegt Corine. “Ooms en tantes bijvoorbeeld, en zelfs de opa van één van de meisjes kwam langs”.

Flomke

In november 2019 zijn Corine en Sylvia gestart met Bloedserieus. “We verkochten zelfgemaakte zakjes waar je maandverband in kan bewaren. En met de opbrengst kochten we tampons en maandverband”, vertelt Corine. De zakjes hebben ook een eigen naam gekregen: Flomke. Het Friese woord voor vagina.

Maandverband of brood?

Niet alle vrouwen die langs Corine en Sylvia gaan voor een praatje en menstruatieproducten leven onder de uitkeringsgrens. “Er zijn genoeg vrouwen die geen uitkering hebben, maar niet alle levensbehoeftes kunnen betalen”, legt Corine uit. “Zij komen dus niet in aanmerking voor de Voedselbank. En voor één pak maandverband kun je al snel twee broden kopen”.

Vooroordelen

Corine en Sylvia ervaren nog steeds erg veel vooroordelen over het onderwerp (menstruatie) armoede. “Veel mannen vinden het nog steeds ongemakkelijk of begrijpen het niet, maar er zijn ook vrouwen die vooroordelen hebben,” zegt Sylvia. “Ik merk bijvoorbeeld dat niet iedere horecaondernemer het nodig vindt om menstruatieproducten in de toiletten te leggen, en dat vinden we erg jammer”.

Zorgen weghalen

“Door Bloedserieus kunnen mensen het geld dat ze nu overhouden uitgeven aan voedsel”, zegt Sylvia. “Ik heb de mogelijkheden en tijd om er te zijn voor anderen. En zo haal ik zorgen weg bij mensen”, vertelt Sylvia. “Je kunt allemaal in zo’n situatie terechtkomen”, vult Corine aan. “Wij hebben daar geen oordeel over en er moet wat gebeuren voor zulke mensen”.
Volgens Sylvia is er nog een hele weg te gaan om menstruatiearmoede helemaal uit te bannen. “Maar het verbroedert wel, we doen het voor elkaar en met elkaar”.

Contact en meer informatie

Ook in Bibliotheek Drachten is een uitgiftepunt te vinden. Kijk op deze site voor een uitgiftepunt bij jou in de buurt.

Wil je Bloedserieus helpen of met Corine en Sylvia in contact komen? Stuur dan een mailtje naar bloedserieusdrachten@gmail.com

Eenmaal per maand op de woensdag en soms op een donderdag (10:00-13:00) zijn de vrijwilligers te vinden in het Trefpunt van Brede School De Wiken. Menstruatieproducten kunnen afgehaald worden tijdens de openingstijden van de brede school.