Adolescenten (12-18 jaar)

middelbare school

Chat met Fier

Je kunt hier anoniem je verhaal delen met een hulpverlener. Als je zelf in een nare situatie zit – of je zorgen maakt om iemand in je omgeving. Deze chat is voor álle leeftijden. Twijfel je ergens over? Begin daar dan misschien eens mee. De medewerkers van het chat-team luisteren naar je verhaal, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt.

Digidingen-desk

Jongeren tussen de 14 en 21 jaar oud krijgen te maken met digitale zaken geregeld moeten worden bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld het aanvragen van DigiD, het terugvragen van loonheffing van een bijbaan, en het regelen van studiefinanciering. Op Digidingen-desk is alle informatie hierover te vinden is. Zo zijn er per thema stappenplannen, video’s en tips die kunnen helpen. 

Hoppa!

Hoppa! is de nieuwe naam voor de jongerenagenda. Het is een onderdeel van een preventieprogramma, dat werkt aan gezonde en gelukkige jongeren en alcohol- en middelengebruik terug wil dringen. Hoppa! is er voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar. De aanpak wordt door de gemeente uitgevoerd in samenwerking met partners uit de gemeente die betrokken zijn bij opgroeiende jeugd. Het programma heet Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) en is gebaseerd op de werkwijze van het IJslands preventiemodel.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Is er thuis te weinig geld om je kind te laten sporten of iets aan kunst en cultuur te laten doen? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie/ het lesgeld en eventueel de benodigde attributen. Zo kunnen ook kinderen uit gezinnen waar weinig geld is, lid worden van een sportclub of een dans, muziek, kunst – of theaterschool.

LEF! Friesland

LEF! Friesland helpt jongeren tussen de 8 en 18 jaar die vastlopen vanwege angst- of paniekklachten, zelfbeeld, hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid of klachten het autistisch spectrum (bij normale intelligentie).  
Locaties bevinden zich in:
• Hegedyk 2, 8601 ZR, Sneek (hoofdkantoor en postadres)
• Prins Bernhardstraat 1a, Burgum (Maxima Centrum)
Te bereiken via: info@leffriesland.nl of tel. 0515-750 298 

PI-groep

Loopt het niet lekker of gaan er gevoelsmatig steeds dingen mis? Dan is het fijn als er iemand naast je staat die naar je luistert, je begrijpt, je opvangt en die samen met jou zoekt naar oplossingen. Oplossingen die bij jou passen, omdat ieder mens nu eenmaal uniek is. Wij begeleiden jongeren, (jong)volwassenen en gezinnen met psychische problemen, waarbij er strubbelingen zijn binnen het gezin of als een jongere tegen diverse dingen aanloopt. Samen werken we aan het vergroten van de zelfredzaamheid. Dit doen wij door middel van thuisondersteuning, GGZ behandeling, woongroepen en participatie.

3x3 Unites

3X3 Unites ondersteunt jongeren (15 - 27 jaar) die hun dromen willen najagen. Met 3X3 basketball als middel bieden we handvatten om eigenaar te worden over hun eigen succes. In het programma van 3X3 Unites ontwikkelen jongeren vaardigheden om in hun wijk een community te bouwen. 

De kracht van 3X3 leent zich bij uitstek voor het ontwikkelen van persoonlijke groei. Bij 3X3 is er geen coach die direct invloed heeft op het veld. Spelers moeten dus echt eigenaarschap tonen en verantwoordelijkheid nemen over alles wat er daar gebeurt.     

Tijdens deze 8-weekse opleiding leren we jongeren onder andere: kennis over 3X3 als sport en als middel, community building, rolmodel zijn/worden. Na het behalen van het 3X3 Leader diploma krijgen de jongeren de titel 3X3 Leader.

Wat komt aan bod tijdens de opleiding zijn:

  • Samenwerken
  • Doorzetten
  • Probleemoplossend vermogen
  • Zelfvertrouwen
  • Acceptatie
  • Reflecteren op eigen gedrag
  • Verbinden met elkaar
  • Plezier maken
  • Omgaan met gezag

Na het behalen van het Leader diploma zetten de 3X3 Leaders zich in op hun lokale courts. Zij zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten en evenementen op dit speelveld, het enthousiasmeren en aantrekken van de lokale gemeenschap om hier aan deel te nemen, maar ook het bewaken van de kwaliteit van 'hun' court.

Wereld gozers

Wereldgozers is een maatjesproject waarin een divers samengestelde groep jongens al sportend hun netwerken voor elkaar ontsluiten en van elkaars leven en achtergrond leren. Maatschappelijke diensttijders sporten een half jaar lang 1 keer per week samen met jongens met een vluchtelingenachtergrond.

Samen sporten
Samen sporten en bewegen met andere jongens biedt mooie kansen om een isolement te doorbreken en om de gezondheid, participatie en sociale contacten te bevorderen. Door te bewegen worden jongens energieker en daardoor krijgen ze meer motivatie om ook aan andere activiteiten deel te nemen. De bedoeling van Wereldgozers is daarnaast dat de jongens hun sociale netwerken voor elkaar ontsluiten en dat er nieuwe vriendschappen ontstaan. Maar het allerbelangrijkste is dat ze samen plezier hebben.

In het project Wereldgozers onderscheiden we twee groepen jongens:

  • MDT’ers: Jongens die (al enige tijd) in Nederland wonen en bekend zijn met de Nederlandse sportwereld
  • Deelnemers: Jongens die nog maar net in Nederland wonen en bezig zijn met hun inburgering

Ben jij tussen de 14 en 28 jaar en een wereldgozer? Dan zoeken wij jou! Neem contact op met Piti Vudinh via p.vudinh@sportbedrijfdrachten.nl voor meer info.

Wereld meiden

Over Wereldmeiden MDT
Wereldmeiden is een maatjesproject waarin een divers samengestelde groep meiden al sportend hun netwerken voor elkaar ontsluiten en van elkaars leven en achtergrond leren. Nederlandse meiden sporten ongeveer een half jaar lang 1 keer per week samen met meiden met een vluchtelingachtergrond.

In het project Wereldmeiden onderscheiden we twee groepen meiden:

  • meiden die (al enige tijd) in Nederland wonen en bekend zijn met de Nederlandse sportwereld (de buddy’s);
  • en meiden die nog maar net in Nederland wonen en bezig zijn met hun inburgering (de deelneemsters).

Hou je van sport, ben je tussen de 14 en 28 en doe je graag iets voor een ander? En lijkt het je leuk om een tijdje met een groep meiden samen verschillende sporten te proberen en elkaar daarbij beter te leren kennen? En wil je ook graag nieuwe dingen leren over organiseren en over andere culturen? In dit project komt dat allemaal bij elkaar. Meedoen levert je misschien studiepunten op. Het kan ook een leuke stage invulling zijn. Informeer naar de mogelijkheden van maatschappelijke diensttijd op je opleiding. 

Na afloop van het project ontvang je als MDT-er een certificaat.

Aanmelden als Buddy

Als buddy sport je een half jaar lang 1 keer per week samen met meiden met een vluchtelingenstatus (deelnemers). Door deelname aan Wereldmeiden leer je over elkaars leven en achtergrond. Je leert hoe je via maatschappelijke projecten en activiteiten een belangrijke bijdrage kan leveren aan de samenleving en meiden kunt helpen bij hun integratie in de sport. Je ontdekt en ontwikkelt je eigen talenten.
Maar bovenal leer je veel nieuwe meiden en veel nieuwe sporten kennen! En het is ook nog eens super leuk en gezond.

Elke week ga je met de hele groep van buddy’s en deelnemers een andere sport uitproberen, ongeveer 10 weken lang. En na die 10 weken kiezen de deelnemers een sport die je daarna samen in koppels nog een aantal keer mag blijven doen.

Ben jij tussen de 14 en 28 jaar en een wereldmeid? Dan zoeken wij jou! Meld je aan bij Brenda. Stuur een appje naar 06-83609522 of mail naar b.jager@sportbedrijfdrachten.nl.